Günün Sözü

Bugünden başlamak üzere düşündürücü, yaşamımızda doğrulanan, yaşamımızı yönlendirecek nitelikte olabilecek seçmiş olduğum bazı özlü sözleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

MS .161-180 yılları arasında Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius Antoninus Augustos ‘un söylemiş olduğu ve günümüze kadar ulaşmış düşündürücü sözlerinden birisi:

“ Hayatın mutluluğu düşüncelerinin niteliğine bağımlıdır; onun için buna dikkat et ve fazilete ve eşyanın tabiatına uymayan hiçbir düşüncenin kafanı işgal etmesine müsaade etme!...”

(Roma İmparatorluğu’nun beş iyi imparatorundan sonuncusu olan Marcus Aurelius, aynı zamanda en önemli Stoacı filozoflardan biri olarak kabul edilmektedir. “Kendime Düşünceler (Meditations)” adlı felsefi eseri MS.170-180 yılları arasında savaştayken yazılmıştır.Bu eser edebi bir başyapıt olarak değerli olup, vurgularıyla ve şiirsel anlatımıyla dikkati çeker. M.Aurelius, imparatorluğunun ilk dönemlerinde, sivil hukuktaki suistimale ve kural dışılığa karşı reform yaparak, köleler, dullar ve azınlıkları kategorize etmiştir. Popüler kültürde Aurelius, “Gladyatör” (2000) filminde Richard Haris tarafından canlandırılmıştır) (Kaynaklar: http//tr.wikipedia.org; Hayata yön veren sözler(Derleyen:.Akın Alıcı).

Hiç yorum yok: